Tillykke på Europadagen!

Camilla Hersom

Af Camilla Hersom (RV)

Den 9. maj fejrer vi Europadag. På samme dato for 63 år siden blev der med Schuman-erklæringen taget det indledende skridt mod det EU-samarbejde, vi kender i dag. Et samarbejde, der har sikret fred, stabilitet og øget samhandel og som skaber fælles løsninger på fælles problemer.

Det indre marked med fælles regler og fri bevægelighed for varer, arbejdskraft og kapital findes ikke lignende i resten af verden.

Det er værd at fejre!

I de seneste år har den økonomiske krise medført udfordringer for medlemslandene. Det har betydet, at EU-skepsis blandt danskerne er større end før krisens begyndelse. Men selvom den økonomiske båd gynger så synker vi ikke.

Hvis vi forestiller os, hvordan krisen ville have udviklet sig, hvis kernelandene ikke var bundet sammen af euroen, ville den økonomiske virkelighed være en helt anden end den er i dag. Vi ville have været vidne til den ene devaluering efter den anden. Til stor skade for alle europæiske lande.

I stedet har medlemslandene holdt stand, og væsentlige reformer er undervejs i alle lande.

Euroen er robust. Det er ikke hér problemet er, men derimod den manglende ansvarlighed i en række medlemslande. Der udvikles derfor i denne tid mekanismer, der skal sikre at det ikke sker igen. Ligesom der foregår en helt grundlæggende diskussion i Europa af hvordan samarbejdet skal udvikle sig fremadrettet. Her peger pilen på stadig tættere økonomisk integration – og det vil naturligvis være helt afgørende for Danmark, hvor vi vælger at placere os. Det radikale venstre ønsker at vi kan være så tæt på kernen som muligt. Og at det på sigt vil være muligt for os at tilslutte os Euroen.

Derfor er det helt paradoksalt, at den største diskussion i Danmark lige nu angår den fælleseuropæiske patentdomstol. Patentdomstolen medfører suverænitetsafgivelse, fordi afgørelser vil have direkte retsvirkning for danske virksomheder. Suverænitetsafgivelse kræver 5/6 flertal blandt folketingets partier – ellers skal forslaget til folkeafstemning.

Jeg har stor respekt for folkeafstemninger i forbindelse med større traktatændringer eller væsentlige skridt i den europæiske integration. Men det er at gamble med dansk konkurrenceevne, at Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Enhedslisten vil tvinge danskerne til stemmeurnerne om et højst teknisk emne på et tidspunkt, hvor diskussionen i Europa handler om hvorvidt der skal tages et kvantespring i økonomisk integration. Vi burde bruge vores tid på at diskutere, hvad Danmarks rolle skal være heri.

EU-patentdomstolen er et entydig gode for danske virksomheder. De vil være tvunget til at søge EU-patent, selvom Danmark ikke går med. Det er for lille og for teknisk en sag at tage til folkeafstemning – men konsekvenser kan blive store, hvis vi siger nej. De politiske yderfløjes ageren i denne sag er direkte skadelig for Danmark.

Udfordringerne i Europa er store, men det er fortsat et enestående og lysende eksempel på, hvad demokratisk samarbejde mellem stater kan give. Mit ønske er at Danmark på et tidspunkt vil kunne deltage fuldt og helt. Tillykke på Europadagen.

CAMILLA HERSOM

Født 1971, gift, tre døtre

Cand. scient. pol og M. Phil (European Studies)

Embedsmand 1999-2006

Formand for Forbrugerrådet 2006-2011

MF 2011-

Medlem af Folketingets præsidium, gruppenæstformand, EU-ordfører samt ordfører for sundhed og psykiatri.

Reklamer
Posted in EU

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s